Hulpverlening aan kansarme kinderen en gezinnen in Sri Lanka
Stichting Santosa Westzeedijk 262 3016AP Rotterdam IBAN: NL65INGB0003177249 info@santosa.nl

Activiteiten voor gehandicapten

School voor gehandicapte kinderen

Er bleek in ons dorp en directe omgeving geen opvang en scholing voor gehandicapte kinderen. De kinderen werden thuis gehouden, vaak uit schaamte. Dat betekent dat ze niet naar school gaan en niet met andere kinderen kunnen spelen. Een volstrekt uitzichtloze toestand.

Santosa heeft dankzij geld van een aantal Nederlandse stichtingen een schooltje gebouwd dat opvang en onderwijs biedt aan zo'n 25-30 lichamelijk en/of geestelijk gehandicapte kinderen. Vijf gediplomeerde leraressen geven de kinderen les. De kinderen worden per busje gehaald en gebracht en krijgen tussen de middag een warme maaltijd. Tevens is er een doucheruimte zodat de kinderen indien nodig kunnen worden gewassen. De leraressen hebben in Sri Lanka een speciale opleiding gehad en zijn dus goed in staat om met gehandicapte kinderen om te gaan en ze de juiste begeleiding te geven.

De kinderen die onze school bezoeken zijn tussen de 7 en 18 jaar oud. Zij komen uit arme gezinnen en kunnen niet bijdragen aan de schoolkosten. De school zelf bestaat uit 3 lokalen, een douche- en toiletruimte en buiten een groot speelterrein. Er wordt lesgegeven in kleine groepjes, al naar gelang hun leermogelijkheden. Er is een speciale leraar voor dans- en bewegingstherapie.

Het is een 'open' school, dikwijls zijn er ook gezamenlijke activiteiten met de kinderen uit ons dorp. Tevens is er een oudercomité en er worden regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten gehouden voor de ouders

Sociale werkplaats voor gehandicapten

Al enige tijd vroegen we ons af wat we konden organiseren voor de gehandicapten die te oud worden voor onze school. Dankzij een extra gift hebben we in 2007 een kleine werkplaats kunnen bouwen waar de oudere gehandicapten op ambachtelijke wijze geschept papier maken wat vervolgens wordt verwerkt tot bijv. kerstkaarten of papieren tasjes. Hiermee voorkomen we dat deze jongeren weer tussen wal en schip terecht komen.

In de werkplaats wordt op ambachtelijke en milieuvriendelijke wijze papier gemaakt. We verzamelen oude kranten, snijafval, en papier van kantoren en bedrijven bij ons in de buurt. Dit papier wordt gesorteerd en in kleine repen gescheurd. Daarna gaat het 24 uur in de week in een bad met water. Vervolgens wordt het geweekte papier door de gehandicapte jongeren met de handen tot pulp gemaakt. Eventueel wordt er kleurstof toegevoegd. Een - naar gelang van de dikte van het te maken papier - hoeveelheid pulp wordt in een vorm van fijn gaas gegoten. Als het water eruit gelekt is blijft een natte laag papier over die op een doek gelegd wordt. Op die manier wordt een stapeltje van dit natte papier gemaakt waarna onder een pers het meeste water verwijderd wordt. Hierna worden de nog natte vellen opgehangen om te drogen. Na het drogingsproces wordt het papier door een handbediende mangel gehaald om een stevige en enigszins gladde body te krijgen. Uiteindelijk wordt het papier op de juiste maten afgesneden.

Het papier wordt vervolgens door de gehandicapte kinderen van de school gedecoreerd en verder afgewerkt tot bijvoorbeeld kerstkaarten, wenskaarten, papieren tasjes en doosjes. Mocht U interesse hebben in een van deze producten laat het ons dan even weten via info@santosa.nl.