Hulpverlening aan kansarme kinderen en gezinnen in Sri Lanka
Stichting Santosa Westzeedijk 262 3016AP Rotterdam IBAN: NL65INGB0003177249 info@santosa.nl

Nieuws archief

Nieuwsbrief mei 2013

De nieuwsbrief van mei 2013 is uit!

Geplaatst op 6 mei 2013

Santosa organiseert een grote sportdag

Dankzij een speciale gift heeft Santosa dit jaar weer een grote sportdag kunnen organiseren. Alle kinderen en hun ouders uit de buurt waren welkom. De opkomst was overweldigend. Er werden vele spelen gedaan, zowel typisch Sri-Lankaanse alsook typisch oud-Hhollands spelen zoals koekhapen. De dag was een groot succes waarbij het weer geukkig ook nog meezat.

Een sportdag als deze draagt bij aan de saamhorigheid onder de kinderen, geeft de ouders een kans om ook eens bij Santosa aan de aktiviteiten mee te doen en is natuurlijk vooral ook heel leuk. Volgend jaar weer!

Geplaatst op 28 april 2013

Meer dan 300 kinderen ontvangen een schoolpakket

Onderwijs is één van de speerpunten van Santosa. Door goed onderwijs te bieden krijgen kinderen een kans later een beter bestaan op te bouwen. Helaas is het onderwijssysteem in Sri Lanka niet erg goed. Vandaar dat wij na school extra lessen voor de kinderen onganiseren waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Ook de onderwijsmaterialen die de kinderen moeten gebruiken (schriften, pennen, lineaals etc) zijn voor veel gezinnen te duur en de school verstrekt ze niet. Vandaar dat Santosa probeert om ieder jaar voor zo'n 300 kinderen uit onze buurt een schoolpakket te organiseren. Ook dit jaar is dat weer gelukt!

Geplaatst op 13 januari 2013

Santosa school voor gehandicapten wint prijs!

Tijdens "THE CEYLON ASSOCIATION FOR THE MENTALLY RETARDED" in Colombo heeft onze school voor gehandicapten de 2e prijs gewonnen. Ze werden beloond voor hun goede dansuitvoering en voor de mooie kostuums. Deze kostuums zijn gemaakt door de lerares van ons naai-atelier met hulp van de studenten/moeders uit onze regio. De dans die de kinderen uitvoerden was gebaseerd op het lied "Manarajana Darshaniya Lanka" wat gaat over de schoonheid van het eiland Sri Lanka. Uiteraad is iedereen beretrots op deze prijs en het geeft weer aan hoever we zijn gekomen met deze gehandicapte kinderen waarvan de meesten thuis vereenzaamden voordat ze bij Santosa kwamen. Een fantastische stimulans voor ons om door te gaan!

Geplaatst op 15 december 2012

Nieuwsbrief november 2012

De nieuwsbrief van november 2012 is uit!

Geplaatst op 14 december 2012

Feestelijke opening Wim van der Beek Ceremony Hall

    

    

Na een jaar van plannen, bouwen, het overwinnen van constructieve uitdagingen en het inrichten is ons nieuwste gebouw geopend. Ter ere van onze onlangs overleden oprichter hebben we het gebouw de naam Wim van der Beek Ceremony Hall gegeven. Het ontwerp van dit gebouw was een van de laatste zaken die Wim nog zelf heeft kunnen uitvoeren. Al lang hadden we behoefte aan een wat grotere ruimte. Dankzij sponsoring van de Lions Club Woerden, Wilde Ganzen en de Catz Charity Foundation konden we de financiering rondkrijgen.

Ter ere van de opening werd er door de gehandicapte kinderen en de andere kinderen van Santosa een schitterende dansvoorstelling gegeven. De Hall biedt nu voldoende ruimte om alle kinderen bij slecht weer onder te brengen, voor spel, educatie en voor de gezamenlijke avondmaaltijd. Tevens kan het gebouw worden gebruikt voor bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten voor de vissersbevolking.

Geplaatst op 15 september 2012

Een nieuw bed voor Manori

    

In het moerasgebied van Bopitiya, niet ver van Santosa, woont de familie Princy. Ze hebben 2 gehandicapte dochters. De oudste dochter, Manori, is 24 jaar en al haar hele leven gehandicapt. Ze kan niet lopen en ligt eigenlijk de hele dag op bed. De vader verdient slechts een schamel inkomen. Wij helpen de familie al geruime tijd met extra voedselpakketten en met wat speciaal voedsel voor Manori. Het bed waar ze op ligt is eigenlijk geen bed te noemen en ligt zeer oncomfortabel. Santosa heeft onlangs een nieuw bed en een nieuw matras voor Manori gekocht. Haar uitzichtloze situatie hebben we niet kunnen oplossen maar we hebben haar leven nu wel wat comfortabeler gemaakt.

Geplaatst op 24 augustus 2012

Gedenksteen voor Martin Elshout en Wim van der Beek

Op de muur van het Santosa House, het eerste gebouw van stichting Santosa waar Martin en Wim destijds zijn begonnen, hebben we ter ere van Martin en Wim een gedenksteen geplaats.

Geplaatst op 7 april 2012

Jaarverslag 2011

Het (Engelstalige) jaarverslag 2011 is nu te downloaden!

Geplaatst op 3 april 2012

Santosa helpt de 9-jarige Anne Dinusha

De 9-jarige Anne Dinusha is de dochter van een arme visser uit onze omgeving. Ze kan nauwelijks lopen doordat ze misvormde voetjes heeft. Dankzij Santosa heeft zij nu speciale schoenen aangemeten gekregen en krijgt ze regelmatig loop-therapie. De ouders hadden dit nooit voor haar kunnen betalen.

Geplaatst op 14 februari 2012

Wim van der Beek op 7 januari overleden

Temidden van zijn vrienden is Wim van der Beek, mede-oprichter van de Stichting Santosa, in zijn geliefde Sri Lanka op 7 januari 2012 op 84-jarige leeftijd van ons heengegaan. Wim heeft aan de basis gestaan van onze stichting en was tot het allerlaatste moment nog als bestuurslid aktief. Wim was een vrijgevig man met een groot hart voor de medemens. Veel aktiviteiten zijn door hem opgezet en vormgegeven. Zowel het bestuur in Nederland als alle medewerkers en vrienden in Sri Lanka zullen hem intens missen.

Geplaatst op 8 januari 2012

Kunst kopen voor een goed doel!

Expositie in Galerie de Haver, Onderdendam
Zaterdag 24 september zal de opening plaatsvinden van Galerie de Haver. Met een zeer bijzondere eerste collectie van kunstschilder Wim van der Beek en kunstenaar Christian Nyampeta. De gehele opbrengst zal gaan naar stichting Santosa in Sri Lanka welke is opgericht door Martin Elshout en Wim van der Beek.

Wim van der Beek (1927) ëZoektocht naar het lichtí
De doeken van de beginperiode zijn vrij klein en vaag figuratief in de vorm van vlakken van daken en huizen en landschappen. Zijn olieverf palet is in die jaren vol van aardekleuren en alle tinten die aan de natuur verbonden zijn. In de loop van de jaren ontwikkelde Wim van der Beek zich tot een voortreffelijk vakman, een ware kunstenaar, welke steeds grotere doeken in serie schilderde, die een spirituele sfeer ademen. Het geheim van het licht, de zoektocht daar naar, voltrok zich steeds meer in een repeterend, soms mathematisch lijnenspel. Zo is er eveneens naast de totale abstractie, een heel lichte kleurstelling ontstaan, soms in een nauwelijks zichtbare subtiliteit van bijvoorbeeld de verscheidenheid in alle tinten wit. Het ontstaan van het idee, een ontwerp, van een serie schilderijen was al lange tijd in zijn hoofd aanwezig. De geboorte, de realisering ervan op het linnen is met een voorbeeldige zorgvuldigheid en geduld uitgevoerd. Zo is er ook nooit een signering te zien aan de voorzijde van het doek, hij vind dat ontsierend.

Christian Nyampeta (1981) is een kunstenaar geboren in Rwanda en genaturaliseerd in Nederland. Zijn werk ontstaat vanuit situationele interventies, gebruikmakend van beeldend werk en ruimtelijke objecten. Nyampeta woont en werkt in Londen, waar hij afgestudeerd is bij Central Saint Martins College of Art and Design in 2009. Vanaf dit schooljaar begint hij aan zijn MPhil/PhD onderzoek bij de Visual Cultures afdeling van Goldsmiths, University of London. Bij deze inaugurale tentoonstelling van Galerie de Haver, toont Nyampeta een serie werk ontwikkeld tijdens Nyampeta's verblijf bij de Galerie, in respons op de bijzondere collectie van Wim van der Beek.

Galerie de Haver ligt op de route van de ëTocht om de Noordí op zaterdag 24 sept. In de prachtige oude boerderij op Boterdiep Oostzijde 13 te Onderdendam. Openingstijden vanaf 24 september: vrijdag en zaterdag van 13.00-18.00 uur. voor meer informatie, kijk op www.dehaver.nl.

    

Geplaatst op 19 september 2011

Martin Elshout op 3 augustus overleden

Vandaag bereikte ons het droeve bericht dat Martin Elshout op 3 augustus j.l. is overleden. Martin was samen met Wim v/d Beek een van de oprichters van Stichting Santosa. Hij heeft aan de basis gestaan van wat de Stichting nu geworden is. Vele van onze eerste donateurs zijn door Martin destijds geworven. Al enige tijd was Martin niet meer als bestuurslid aktief voor de stichting. Toch heeft hij altijd contact gehouden, met name met onze Sri-Lankaanse managers. Wij zullen hem missen.

Het bestuur, de managers en de medewerkers van Stichting Santosa.

Geplaatst op 7 augustus 2011

Schoon water voor het moeras

In het moerasgebied waar wij veel hulp verlenen wonen zo'n 500 gezinnen zonder toegang tot schoon drink- en badwater. Alhoewel we inmiddels al o.a. een aantal toiletten hebben kunnen bouwen laat ons budget het niet toe om alle families te helpen. Nu hebben we echter met behulp van een royale sponsor een watertank kunnen bouwen voor gezamenlijk gebruik. Hier kunnen de mensen schoon drinkwater tappen, zichzelf wassen en ook de was doen. Onlangs is deze voorziening in gebruik genomen. Hiermee hopen we de leefkwaliteit in dit arme gebied weer iets te hebben verbeterd.

De vlaggen worden gehesen voor de officiele opening    Wim v/d Beek opent de kraan

En nu maar genieten    En nu maar genieten!

Geplaatst op 25 juni 2011

Klanten Kapsalon Germieke sponsoren Santosa

Veel klanten van kapsalon Germieke hebben in de afgelopen maanden een school voor gehandicapte kinderen in Sri Lanka gesponsord. In de kapsalon hing een grote foto met kinderen van de school. Er is in korte tijd € 265,-- aan kleingeld in de daarvoor bestemde pot gestort. Thierry en Germieke Vendelbos hebben dit bedrag verdubbeld. Tijdens hun bezoek aan Nederland hebben de Sri lankaanse managers van onze Stichting de cheque bij kapsalon Germieke in ontvangst genomen.

Geplaatst op 14 juni 2011

Zware overstromingen treffen hulpgebied Santosa

In een groot gebied rondom Santosa vindt een ramp plaats die met name de toch al zeer arme gezinnen in de moerasgebieden treft. Het betreft zo'n 600 gezinnen waarvan de huizen of liever gezegd hutjes volledig onder water staan.

Hevige stortbuien hebben hele gebieden hier in de omtrek onder water gezet. De regering heeft een kanaal gegraven naar zee om het water af te voeren, maar er komt door de hoge en onstuimige zee meer water binnen als dat er uit gaat.

Veel bussen rijden niet meer, scholen in die gebieden zijn gesloten. Onze gehandicapte kinderen kunnen niet naar school want de huizen zijn niet meer per busje bereikbaar omdat veel wegen daar onder water staan.

De meeste gezinnen zijn ondergebracht in scholen en kerken. Er is groot gebrek aan voedsel, melk voor de baby's,medicijnen, kleding enz. Santosa haalt nu de kinderen die in de scholen en kerken verblijven per bus op zodat ze bij ons gedurende de dag kunnen spelen en leren, wij geven de kinderen dan ook een warme lunch en avondeten.

Uiteraard legt dit een extra beslag op ons beschikbare budget. Extra financiele hulp is dan ook zeer welkom. Helpt u?

Overstroming Sri Lanka   Overstroming Sri Lanka   Overstroming Sri Lanka   Overstroming Sri Lanka   Overstroming Sri Lanka
Geplaatst op 20 october 2010

Het geheim van Santosa!

Henny Verbeek was onlangs in Sri Lanka en beschrijft wat volgens haar nu het geheim van Santosa is. Een aanrader! Lees het hier..

Geplaatst op 3 maart 2010

Een aantal korte filmpjes over Santosa!

Wij hebben nu een aantal korte filmpjes op onze website gezet om u een nog beter beeld te geven van onze aktiviteiten. Klik hier links op de camera en bekijk de filmpjes. Bent u onder de indruk? Laat dan eens een leuk berichtje achter in ons gastenboek!

Geplaatst op 20 februari 2010

Santosa ondersteunt werkgelegenheidsproject voor vrouwen

In Ganemulle, een arm dorp niet ver van Santosa, zijn een aantal vrouwen gestart met het maken van schitterend gedecoreerde handgemaakte kerst- en wenskaarten. De vrouwen kunnen met de verkoop van deze kaarten in het levensonderhoud van hun gezinnen voorzien. U kunt hen helpen door deze kaarten te bestellen. Kijk hier voor meer informatie.

Geplaatst op 7 januari 2010

Rohan Poldervaart bezoekt Santosa

"Weet je wat het is? Ik weet gewoon niet waar mijn geld naar toe gaat..!" Dat was de eerste reactie van Rohan Poldervaart toen een goede vriend hem vroeg: "Waarom geef jij eigenlijk niet aan goede doelen?". Rohan heeft ons project onlangs gedurende 2 maanden bezocht en is erg enthousiast teruggekomen. Zijn impressie vindt u hier..

Geplaatst op 21 september 2009

Henny de Leeuw bezoekt Santosa

Henny de Leeuw bezocht gedurende 8 weken ons project Santosa in Sri Lanka, met als doel te ervaren hoe het is om te leven en werken met mensen die van alles tekort komen. 'Wat kun je doen om hen te helpen, wat heb je als mens te bieden?' Inmiddels is ze weer terug in Nederland. Ze heeft een verslag van haar ervaringen bijgehouden. U kunt het hier lezen. Het geeft een goed beeld wat wij als stichting in Sri Lanka zoal doen. Een aanrader om te lezen!

Geplaatst op 28 februri 2009