Hulpverlening aan kansarme kinderen en gezinnen in Sri Lanka
Stichting Santosa Westzeedijk 262 3016AP Rotterdam IBAN: NL65INGB0003177249 info@santosa.nl

Overige hulp

EHBO post

Dagelijks komen gemiddeld 10 mensen bij ons langs voor behandeling van blessures. O.a. veel vissers die bij het vissen verwondingen oplopen. Ook bij ziekten wordt dikwijls hulp gevraagd. Ernstige gevallen worden uiteraard doorverwezen naar dokter of ziekenhuis. Wij hebben met de plaatselijke huisarts een goed contact opgebouwd en de meeste consulten zijn voor ons gratis.

Maandelijks worden alle kinderen tot 4 jaar in het Santosa huis door een verpleegster onderzocht en gewogen.

Medische Hulp

Voor ongeveer 100 arme gezinnen betaalt Santosa de medicijnen. Na overleg van een doktersrecept wordt een opdracht uitgeschreven aan de apotheek. Er wordt dus geen geld gegeven, uit ervaring is gebleken dat het geld dikwijls gebruikt werd voor een heel ander medicijn: alcohol! Maandelijks ontvangen wij een nota van de apotheek. Regelmatig wordt het gebit van de kinderen door ons gecontroleerd en daarna - indien nodig - tandartsbezoek georganiseerd. Ook wordt door ons gelet op de gezondheid van de kinderen; zodra wij hier problemen zien laten wij dit checken door onze huisarts. Aan ouderen worden op verzoek leesbrillen verstrekt. Die kunnen we gelukkig erg goedkoop in Nederland verkrijgen. Ook wordt voor spoedgevallen vervoer naar het ziekenhuis geregeld.

Sociale Hulp

Elke dag komen zo'n 20 mensen naar het spreekuur in het Santosa huis. Zij komen voor financiele hulp, gezins- en drankproblemen enz. De mensen worden hierna thuis bezocht en indien noodzakelijk geholpen of doorverwezen. Ieder gezin dat wij hulp bieden wordt door ons team 2 maal per jaar bezocht. Wij kijken dan of de hulp goed terecht komt, nog steeds nodig is, of wellicht zelfs moet worden uitgebreid. Van elk gezin wordt een klein dossier bijgehouden.

Jongeren worden geadviseerd en gestimuleerd bij het vinden van werk of studie. Arme vissers worden, indien onze financiÎn het toelaten, geholpen aan bootjes en netten. Kleine startende bedrijfjes worden indien mogelijk geholpen.

Ons grote les- en danslokaal wordt ook gebruikt voor veel bijeenkomsten van de dorpsgemeenschap o.a. voor vissersvergaderingen en bijeenkomsten van ouders van onze school. Het Rode Kruis houdt er ook regelmatig bijeenkomsten.

Door de overheid werden 200 cocosnoot boompjes voor de gezinnen beschikbaar gesteld. Santosa zorgde voor een eerlijke verdeling.

Het afgelopen jaar werden er ook 11 huisjes gebouwd voor de meest arme gezinnen. Zij krijgen het huis in bruikleen, maar het huis en de grond blijven eigendom van Santosa. Op die manier voorkomen we dat ze het doorverkopen of het als onderpand gebruiken voor een lening. Ook werden er 19 huisjes gerepareerd.